ТОП – 3 рейдерські схеми минулого року або від чого аграрії страждали найбільше

  • Головна
  • Новини
  • ТОП – 3 рейдерські схеми минулого року або від чого аграрії страждали найбільше
ТОП – 3 рейдерські схеми минулого року або від чого аграрії страждали найбільше

Четвертий рік поспіль «Гайдамаки» продовжують захищати аграріїв від рейдерів. І залишаються єдиною компанією на ринку охоронних послуг України, яка дає гідну відсіч «любителям швидкої наживи» та дбає про безпеку учасників аграрного сектору.

Рейдери, в свою чергу, теж не сидять на місці. Вони прораховують та відпрацьовують нові способи захоплення бізнесу, розробляючи при цьому власні алгоритми наступу. Підсумовуючи рік, що минув, ми визначили три найпоширеніші схеми рейдерських захоплень.

1. Корпоративний конфлікт – «шпарина» для рейдерів.

Як правило, він виникає через непорозуміння між засновниками. Наступає момент, коли один зі співвласників думає, що його обкрадають: він отримує свій прибуток не в повному обсязі, чи просто хоче отримувати набагато більше, ніж раніше. Тоді «ображений» засновник починає діяти, забуваючи про закон та не усвідомлюючи наслідків. Він підробляє установчі документи, іноді створює «нову фірму» і швиденько переоформлює на себе все майно підприємства. Поки інший «шукає правди» в судах, намагаючись повернути втрачене, новий «власник бізнесу» вправно господарює. Кожен з них прагне захистити свої інтереси. Цей момент є важливим. Адже часто саме «захисники» – сумнівні охоронні компанії або організована група «тітушок» і стають рейдерами. В результаті такого «захисту» співзасновники ризикують втратити бізнес, який розвивали роками.

За схожим сценарієм діяли рейдери і на Півночі України. Один із співвласників господарства, щоб отримати захист від колишніх «партнерів» та діяти на власний розсуд, звернувся за допомогою до охоронної компанії з сумнівною репутацією. Не вникаючи в суть справи та не знайомлячись з будь-якими правовстановлюючими документами, вони погодились надавати охорону.

Сума за послуги з охорони була сплачена у повному обсязі. З моменту посіву до початку збору врожаю корпоративний конфлікт був вичерпаний, засновники зустрілися за столом переговорів та дійшли згоди у всіх спірних питаннях. Вирішили: вести бізнес спільно. Коли на поля приїхали перші комбайни, щоб зібрати близько 500 га соняшнику та сої,  майже одночасно з ними з’явилися невідомі особи, які за своїм зовнішнім виглядом та  поведінкою були дуже схожі на «тітушок». Вони вели себе доволі агресивно та стверджували, що весь урожай належить їхній фірмі на підставі фіктивних аграрних розписок.

Аграрна розписка - товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах (стаття 1 Закону України «Про аграрні розписки»).

Як так може бути? Все доволі просто. «Охоронники», яким довіряв аграрій, виявились рейдерами. Під час своєї роботи вони викрали печатку та правовстановлюючі документи господарства. Підробили аграрні розписки та кілька разів їх перепродали. В результаті кінцевими власниками цих «чудо-документів» виявились представники великого аграрного холдингу. Усі співзасновники були вимушені доводити своє право на збір врожаю. Не обійшлося і без силового протистояння. Коли власники господарства зрозуміли, що неприємностей їм не уникнути, звернулись до ОК «Гайдамаки». Діючи виключно у правовому полі та заручившись підтримкою правоохоронних органів, врожай вдалося зібрати, хоча і з запізненням. Через те, що соняшник та соя були зібрані не вчасно, аграрії не змогли засіяти озимину, а значить втратили істотну частину прибутку. Судові тяганини тривають і досі.

Юридичний відділ ОК «Гайдамаки» застерігає: обирати охоронну компанію потрібно відповідально. Щоб довіряти безпеку свого бізнесу, Ви маєте бути на 100% впевненими в професіоналізмі та порядності компанії. Якщо Вашими правовстановлюючими документами ніхто не цікавиться, це має насторожити. Можливо, Ви довіряєте рейдерам та зовсім скоро ризикуєте зашитись ні з чим.

2. Подвійна оренда – фіаско для аграрія.

Дана схема тісно пов’язана з «прихованим» рейдерством. Всі кроки готуються детально та заздалегідь, і мають майже 100% успіх для зловмисників. Навіть при найгіршому сценарії для рейдерів, вони користуються землею кілька років.

Як це діє? Аналітичні центри потужних аграрних компаній займаються пошуком господарств з земельним банком від 2000 га, у яких через півроку або рік закінчується термін дії договорів оренди. В поле зору потрапляють підприємства, які мають хоча б 50 таких договорів. Далі представники компанії приїжджають в село та поширюють плакати з наклепами на фермера, звинувачуючи його в «усіх бідах» селян. Такі візити мають на меті лише одне – похитнути довіру власників паїв до свого орендодавця. Потім селянам пропонують прийти на збори до місцевого клубу. На них представники холдингу, використовуючи різні психологічні прийоми, продовжують «сіяти зерно» недовіри до аграрія. Вони звинувачують керівника господарства в низькому рівні життя селян, розповідають про його міфічні статки, часто уявно множачи все у кілька разів. Обіцяючи всім присутнім стати мільйонерами, «гості села» пропонують підписати з ними новий договір оренди. Щоб бути більш переконливими, всім, хто погоджується, одразу дають кілька тисяч. Не маючи відповідної юридичної обізнаності, селяни масово підписують договори. Отримавши заповітні підписи від власників паїв, «нові орендодавці» можуть зникнути у невідомому напрямку. Аграрій, який обробляє землю не один десяток років, пояснює орендодавцям, що вони стали жертвами шахраїв. Він звертається до суду з проханням поновлення договорів оренди.

Поновлення договору оренди – переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (ст. 33 Закону України « Про оренду землі»).

Одночасно з цим, подає позов про визнання договорів оренди між селянами та представниками агрохолдингу недійсними. За словами юристів ОК «Гайдамаки», за кілька днів до закінчення судових слухань договори переоформлюються на інші підставні компанії. Якщо суд і виніс рішення на користь добропорядного аграрія, то йому знову потрібно подавати новий судовий позов проти підставної фірми, на яку були переоформлені договори. Це може тривати роками. Поки йдуть суди, «нові власники» можуть безперешкодно користуватися землею, не сплачуючи селянам ні копійки. А фермер продовжує витрачати свій час і гроші в судах, намагаючись повернути земельні наділи. За схожою схемою аграрії на Півдні України втратили близько 2500 га. І до цього часу намагаються їх повернути.

Юридичний відділ ОК «Гайдамаки» радить керівникам господарств проводити регулярні зустрічі зі своїми пайовиками, допомагати у вирішенні проблем жителів села та дбати про їхню довіру. Тоді власникам паїв і на думку не спаде ходити на збори і слухати шахраїв. Також нагадуємо про необхідність моніторити термін дії договорів оренди, вчасно повідомляти про строк закінчення договору та продовження орендних відносин у рамках чинного законодавства.

3. Силове захоплення – «старе» рейдерство з «новими» мотивами.

На територію господарства раптово і без попередження приїжджають «нові власники» у супроводі «тітушок». Правоохоронним  органам, які прибувають на виклик аграрія, вони показують фальшиві документи, згідно яких власник господарства передав своє право власності рейдерам. Поки поліція оформлює звернення потерпілого, злочинці «хазяйнують» на території. Вони проникають в офісні приміщення, виносять оргтехніку та важливі документи. Вивозять сільськогосподарську техніку, зерно, добрива та засоби захисту рослин. Якщо у аграрія немає високопрофесійної охорони, він може втрати чимало. Коли йому вдасться довести своє право власності на господарство, він поверне пусті склади та ангари, довго рахуючи збитки. За такою схемою кілька аграріїв Центральної України втратили понад 400 тон зерна та техніку на мільйони гривень.

Керівники силового блоку «Гайдамаків» нагадують про важливість професійної охорони для безпеки аграрного бізнесу. В разі ймовірної загрози проникнення на територію господарства, важливо не допустити «непроханих гостей» до товаро-матеріальних цінностей, адміністративних будівель та цінної документації. Адже від кваліфікованих та злагоджених дій працівників охорони залежить, чи зможе аграрій зберегти свій бізнес без втрат.

                                                                                                                                                                                                  Прес-служба ОК "Гайдамаки"