Купити посіви та не потрапити до рук шахраїв: ОК «Гайдамаки» врятувала урожай аграрія

  • Головна
  • Новини
  • Купити посіви та не потрапити до рук шахраїв: ОК «Гайдамаки» врятувала урожай аграрія
Купити посіви та не потрапити до рук шахраїв: ОК «Гайдамаки» врятувала урожай аграрія

Продаж посівів сільськогосподарських культур – незвичне явище для аграрного сектору. Така ситуація може виникнути з різних причин, в т.ч. і тоді, коли спливає строк дії договору оренди земельної ділянки, а власник землі укладає договір із новим орендарем; або ж, коли власник провів посівні роботи, та не в змозі обробляти посіви. Є ще один варіант розгортання подій: попередній орендар нічого не посіяв, але поніс витрати на передпосівний обробіток ґрунту. Оформлюючи таку угоду, найважливіше - не потрапити на гачок до недобросовісного продавця.

Одне з господарств Львівщини, що має в обробітку понад 10 тис. га, постраждало внаслідок шахрайських дій недобросовісного контрагента.

До аграрія звернувся фермер, який запропонував купити 400 га посівів. Сплативши продавцю 4 млн. грн., нові господарі, не підозрюючи лиха, взялися обробляти сільськогосподарські культури. На догляд та обробіток витратили близько мільйона гривень. Коли у серпні настав час збирати урожай, керівник господарства не зміг розпочати роботу. На 400 гектарах «хазяйнував» фермер, що продав посіви як «незавершене виробництво з вирощування сільськогосподарських культур». Ошуканий аграрій на місце конфлікту викликав поліцію, яка одразу почала проводити слідчі дії та, по даному факту, порушила кримінальну справу. До того моменту шахраї-рейдери встигли зібрати збіжжя з 100 га. «Вони загнали 4 комбайни і нахабно збирали наш урожай. Техніка працювала у супроводі тітушок. Нічого не пояснювали.», - згадує директор господарства.

 Група швидкого реагування ОК «Гайдамаки», яка терміново прибула на виклик разом з журналістами, надала юридичну допомогу та забезпечила охорону посівів. Працівники «Гайдамаків» виставили охорону по периметру поля, цілодобово забезпечуючи цілісність врожаю. Завдяки професійним діям охоронної компанії законному власнику посівів вдалося зібрати 300 га пшениці,

Керівник юридичного відділу «Гайдамаків» Руслан Дашицький розробив покроковий план заходів, спрямованих зупинити неправомірні дії рейдерів. Завдяки спільній роботі працівників поліції, юристів "Гайдамаків" та керівника господарства шахраям не вдалося зробити все, що було заплановано. В рамках відкритого кримінального провадження за частиною 4 ст. 190 КК України «Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах», згідно рішення суду було накладено арешт на 7 одиниць сільськогосподарської техніки рейдера та на зібраний врожай.

Як запобігти такому виду рейдерства? Юридичний відділ ОК «Гайдамаки» наголошує, що новий власник перед здійсненням покупки обов’язково має ознайомитись з: підтверджуючими документами на право володіння та користування, кредитною історією свого контрагента. Потім необхідно укласти з продавцем договір купівлі-продажу посівів або договір про відшкодування понесених витрат. Сам процес передачі незавершеного виробництва з вирощування сільськогосподарських культур потрібно оформити актом приймання – передачі. І найголовніше: співпрацювати тільки з перевіреними контрагентами. Адже, ділова репутація господарства напрацьовується роками, а втрачається за одну мить.

Прес-служба ОК «Гайдамаки»