Корпоративний конфлікт приваблює рейдерів або чому засновникам краще не сваритися

  • Головна
  • Новини
  • Корпоративний конфлікт приваблює рейдерів або чому засновникам краще не сваритися
Корпоративний конфлікт приваблює рейдерів або чому засновникам краще не сваритися

Рейдерство, як вірус, з’являється тоді, коли імунітет господарства ослаблений і б’є по найменш захищених об’єктах. Рівень безпеки підприємства невисокий, атмосфера всередині колективу напружена, а власники паїв не задоволені змінами, що відбулися та готові силою відстоювати свою думку, - все це ознаки корпоративного конфлікту. Його наслідки бувають різними: від поділу бізнесу між засновниками до повної втрати господарства.

Внутрішній конфлікт, який розпочався весною цього року на Житомирщині, сміливо можна назвати корпоративним. Причиною стала зміна директора, яка сприйнялась селянами не однозначно та викликала справжній бунт. Пайовики, що десятиліттями довіряли свої землі колишньому керівнику – їхньому односельцю, і чути не хотіли про зміну директора. Необхідно зазначити, що все відбувалося у правовому полі. Чотири засновники володіють статутним капіталом практично у рівних долях, а тому мають право призначати очільником господарства або когось зі своїх, або людину, якій всі вони 100% довіряють. І коли голосами більшості засновників було вирішено змінити керівника, колишній директор не збирався складати свої повноваження. Думки селян, як і їхні симпатії, розділилися. А новоспечений очільник, зрозумівши, що домовитися не вдасться, вирішив залучитися підтримкою фірми з сумнівною репутацією. Саме це в майбутньому зіграло злий жарт з усіма учасниками бізнесу.

Компанія, яка взялася допомагати новому керівнику, майстерно та швидко втерлася йому в довіру. За короткий час була підроблена печатка господарства та підписи його засновників. А далі все по класичному сценарію: земля за «фіктивними» документами була здана в суборенду двом фірмам в Кіровоградській області, при чому на одну з них відкрито кілька кримінальних проваджень. Цікавим є той факт, що жодна не має ніякого відношення ні до агросектору, ні до вирощування сільськогосподарських культур. Постає питання: як шахраї збиралися обробляти посіви без техніки та працівників?  Потім – ще цікавіше. Ці 2 фірми передали всю землю третій компанії – СТОВ «Ортіма Грейс» на підставі аграрних розписок, які завірили нотаріально. Варто зауважити, що нотаріус, який фігурує в «оборудці», раніше теж робив подібні правопорушення.

На початку осені засновники сіли за стіл переговорів та помирились. Але проблем уникнути не вдалося. Коли настав час збору врожаю, а це понад 1000 га соняшнику, сої і кукурудзи, з’явилися представники рейдерів, які стверджували, що вся земля господарства на підставі восьми фіктивних аграрних розписок їхня. «Не можуть два господарства обробляти одну і ту ж площу. Такого просто не буває. Наші опоненти – це організоване злочинне угрупування, яке не один рік «віджимає» бізнес аграріїв. Я точно знаю, що вони кілька років поспіль відмивали ПДВ в Чернігівській області. Показували, що у них там є земля (якої насправді немає) та через ланцюжок злочинних дій отримували вигоду від держави у вигляді повернення ПДВ. І суми сягали мільйонів гривень. Ми, як потерпіла сторона, подали заяви до всіх відповідних органів. Сьогодні на полі з нашого боку є всі: засновники, працівники, документи на оренду землі. А вони прислали лише «тітушок» без будь-яких документів, в балаклавах та зі зброєю», - прокоментував ситуацію юрист агропідприємства.

Події, які відбувалися далі, нагадують сцени з західних бойовиків. Не встигли аграрії почати збирати врожай, на поля під’їхала техніка шахраїв у супроводі тих самих «тітушок». Вони не тільки перешкоджали процесу збору, а й всіляко провокували конфлікт. Палили жатки, неодноразово діставали зброю та погрожували засновникам і працівникам. Рейдери їздили по селу, зупиняли автівки співробітників, залякували пересічних селян. Прибувши на місце події, ОК «Гайдамаки» зробила все, аби уникнути силових сутичок і стрілянини.

Представники правоохоронних органів – працівники поліції Романівського району - після ознайомлення з документацією також стали на сторону аграріїв та разом з нашою охоронною компанією забезпечили постійну охорону процесу збору олійних культур. Тільки завдяки злагодженій роботі господарство нарешті почало збирати урожай.

«Сьогодні ми мусимо бути в полі цілодобово, щоб вберегти те, що по закону і так наше. Від того, чи зберемо урожай, залежить добробут наших пайовиків та вчасно виплачена орендна плата. Ми  вже рахуємо збитки. Адже мали би посіяти 1000 га озимини, а не можемо дозбирати соняшник», - обурюється директор господарства.

На запитання рейдерам, хто їхній власник чи представник, вони відмовчувались. І тільки згодом ми зрозуміли, чому. Коли збір соняшнику майже завершився, на поле приїхав депутат провладної партії – той самий «представник» рейдерів. Одіозний нардеп раніше відомий тим, що брав участь у різних корупційних схемах, зокрема і захопленні агропідприємства на Херсонщині. Представник влади не надав жодних документів, що підтверджують право власності на врожай, а його візит більше нагадував моральну підтримку «тітушкам».

«Ми маємо беззаперечні факти на нашу користь. Кілька останніх років користуємось системою управління аграрним виробництвом Cropio. Вона здійснює дистанційний контроль за полями, автоматично документує дані та відправляє звіти на е-mail. Тобто, з початку посівної щоденно маємо звіти з супутників, де видно, який трактор, коли починав роботу, яка ширина міжряддя та скільки витратили посівного матеріалу. Сервери Cropio знаходяться за межами країни, тому змінити щось не можливо», - розповів один з засновників.

Збір урожаю практично завершено, хоча і зі значним запізненням. Все це завдяки злагодженій роботі ОК «Гайдамаки», правоохоронних органів, юристів, засновників та самих працівників. Окрім морального та фізичного тиску з боку рейдерів, господарство понесли значні збитки (адже озимину посіяти не встигли). Та співвласники налаштовані рішуче: рейдери мають змиритися зі своїм фіаско та бути покараними за злочинні дії; провладна партія – позбавитися від нардепа, який паплюжить її честь; держава – розробити дієвий механізм захисту середніх агровиробників від рейдерів; а господарство – без проблем засіятися навесні.  

Як аграрій може себе захистити? Юридичний відділ ОК «Гайдамаки» наголошує: якщо у Вашому господарстві є кілька засновників, всі вони мають бути чесними один перед одним. Лише прозоре ведення бізнесу дозволить  уникати внутрішніх корпоративних конфліктів. Внаслідок розходження інтересів можна втратити все. Якщо конфлікт виник, найкраще рішення – сісти за стіл переговорів та не довіряти безпеку «сумнівним» компаніям. Потрібно співпрацювати тільки з перевіреними охоронними структурами, які у випадку виникнення проблем не перейдуть на бік опонента, або ж самі не стануть рейдерами.

                                                                                                                                                                                                           Прес-служба ОК "Гайдамаки"