Двічі в одну річку не ввійдеш, або дежавю аграрія Черкащини

  • Головна
  • Новини
  • Двічі в одну річку не ввійдеш, або дежавю аграрія Черкащини
Двічі в одну річку не ввійдеш, або дежавю аграрія Черкащини

В літній період ОК «Гайдамаки» попередила та відбила десятки рейдерських атак. Зазвичай фермери, які потрапили в халепу, категорично відмовляються розповідати чи надавати будь-які коментарі про те, що сталося. Але з метою попередження схожих історій, не вказуючи прізвища керівника та назву господарства, ми розповімо про рейдерство, що повторилося двічі.

Одне з господарств Черкащини, яке обробляє більше 5000 га. землі, двічі стало об’єктом рейдерства.

Лютий. До Черкаської реєстраційної служби були подані підроблені додаткові угоди про розірвання договорів оренди. На підставі цих документів державний реєстратор зареєстрував нові договори з фірмою-рейдером. По даному факту відкрито кримінальне провадження та встановлюється коло причетних осіб. Аграрій подає скаргу до Міністерства юстиції з проханням розібратися у ситуації і повернути незаконно забрану землю.

Квітень. Рішенням суду дії держреєстратора скасовуються, права орендодавців відновлюються, а підприємству повертають втрачені паї. Відповідні записи вносять до реєстру.  

Липень. З перевірених джерел аграрій дізнається, що той самий рейдер їздить по області у пошуках «нового реєстратора», який знову змінить записи в реєстрі та перереєструє тих самих 10 земельних ділянок на підставну фірму. Намагаючись зберегти паї та остерігаючись повторно втратити землю, наше господарство робить безпрецедентний вчинок. Кожен селянин пише заяву, у якій чітко вказує, що він не підписував ніяких договорів з іншими підприємствами, окрім нашого. Усі заяви завірені нотаріусом та знаходяться у керівника господарства.

Серпень. Аграрій знову втрачає землю. Ті самі 10 ділянок, які втратив, а потім повернув у лютому місяці. Як би дивно це не виглядало, підставою для розірвання діючих договорів оренди знову стають підроблені додаткові угоди, які ніби то підписали власники паїв. Саме на основі цих документів «нечистий на руку» державний реєстратор  здійснив неправомірні дії.

Директор підприємства, керуючись порадами юридичного відділу ОК «Гайдамаки», знову веде боротьбу за втрачені паї. А силовий блок охороняє урожай на незаконно загарбаних ділянках, які були засіяні та оброблені нашим аграрієм, на що у останнього є усі необхідні документи.

«Недосконалість законодавства та недостатнє покарання за рейдерство сприяє тому, що таких випадків стає більше. У нашому регіоні це не поодинока ситуація. Ще кілька аграріїв також постраждали за схожою схемою. Державні реєстратори не бояться вносити до реєстрів неправдиві дані, а рейдери – відбирати землю. Прикро, що ми, законні орендарі, маємо знову доводити своє право в судах.», - ділиться думками директор господарства.

Що робити, якщо у Вас схожа ситуація? Юридичний відділ ОК «Гайдамаки» надає покрокову інструкцію:

1. звернутися з відповідною заявою до Національної поліції;

2. звернутися до Міністерства юстиції України;

3. подати позов до суду.

Щоб не стати жертвою рейдерів, про безпеку бізнесу потрібно дбати заздалегідь: здійснювати превентивні заходи щодо можливого рейдерства; створити штат юристів, які будуть моніторити загрозливі для аграрія ситуації та контролювати записи реєстрів; співпрацювати з надійною охоронною компанією, яка у випадку рейдерського захоплення, зможе надати реальну професійну допомогу.

Прес-служба ОК «Гайдамаки»